Olajégő     Webshop     Kosár
  OLAJÉGő
  Működési elve
  Eltüzelhető olajok
  Teljesítmény kategóriák
  A biztonságról
  Beépítés, telepítés
  Karbantartás, olajkezelés
  Fizetés, szállítás, garancia
  Megrendelés
  Referenciák

Telepítés

Az égőfej telepítése egyszerűen elvégezhető. Szabványos csatlakozással rendelkező, égőfejjel ellátott kazánok esetén az égőfej cseréjével a telepítés gyorsan végrehajtható.

Vegyestüzelésű kazánok esetén a tűztér ajtaján kell kialakítani a felfogatást biztosító csatlakozást.

Kazánvédelem.
Vizes alapú kazánok esetén figyelembe kell venni, hogy az égés folyamata során többek között víz is kiválik a tüzelőanyagból gőz formájában. Amennyiben a füstgáz hőmérséklete elég magas, a gőz a füstgázzal együtt a kéményen keresztül távozik a kazánból. Ha azonban a füstgáz lehül, kondenzáció lép fel, kicsapódik a víz (olajtüzelés esetén a kénsav és kénessav is). A kondenzáció során kicsapódó folyadék rendkívül agresszív, amely nagyon gyorsan korrózióhoz, a hőátadó felületeken lerakódásokhoz és ezáltal a kazán hatásfokának csökkenéséhez, végső esetben kilyukadásához vezet.

A kazánon belüli kondenzáció és az ebből adódó korrózió valamint lerakódások képződése minimalizálható, amennyiben a kazán hőátadó felülete gyorsan magas hőmérsékletet ér el. Ennek a gyors üzemi hőmérsékletnek az elérését segíti elő a termosztatikus kazánvédő keverőszelep.

A termosztatikus keverőszelep révén a begyújtást követően a keringetés a kazánon belül történik mindaddig, amíg a kazán hőmérséklete alacsony. A hőmérséklet emelkedésével a termosztatikus keverőszelep fokozatosan kinyit - ezzel megindul a keringetés a fűtési rendszerben - és a visszatérőági lehült fűtővízt az előremenő forró vízzel - egy leágazáson keresztül - keveri úgy, hogy a keverőszelep kilépő oldalán a kazánba visszatérő víz hőmérséklete harmatpont feletti legyen, így nem történik kondenzáció.


Termosztatikus keverőszelep nélkül kondenzáció.

Termosztatikus keverőszelepppel a kondenzáció elkerülhető.

Olajellátás.
A tüzelőanyag ellátásra alapvetően kétféle módszer alkalmazható. Az egyik az ejtőtartályos megoldás, ahol a tüzelőanyag tartály az égőfej beépítési magassága felett helyezkedik el, minimum 1 méterrel. Ennél a módszernél biztonsági okokból 2 mágnesszelepet kell a rendszerbe építeni, melyek nyitását az égőtartályban lévő kapcsoló vezérli az égőtartály olajszintjétől függően. Az ejtőtartályos megoldásnál az olajégőn gyárilag szerelt tüzelőanyagvezetéket ki kell cserélni nagyobb átömlési keresztmetszettel rendelkező tömlőre.

A másik, lényegesen biztonságosabb és megbízhatóbb megoldás a tápszivattyúval történő tüzelőanyag továbbítás, itt az égőtartályban található kapcsoló a tápszivattyút üzemelteti. Az úszó szívócsővel ellátott tápszivattyú lehetővé teszi, hogy a tüzelőanyag közvetlenül a tüzelőanyag tartályból továbbításra kerüljön az olajégőbe, minden további egység közbeiktatása nélkül. A szívócsövet egyszerűen bele kell lógatni a tartályba, melyet az úszó a folyadék tetején tart, így a tartályban leülepedett szennyeződések még növényolaj, fáradtolaj, sütőolaj hasznosítás esetében sem kerülnek az égőbe.

Mindkét esetben 100 mikron finomságú olajszűrőt kell beépíteni a szilárd részecskék, szennyeződések égőfejbe jutásának megakadályozására. Fűtött szűrőt kell alkalmazni, ha a tüzelőanyagot nagyobb távolságból (>10m), illetve nyílt téren keresztül kell az égőfejbe juttatni (pl. ha a tüzelőanyagtartály kültérben helyezkedik el).

Miért jobb az önálló tápszivattyú az égőfejre installált szivattyúval szemben fáradtolaj esetében?


Az égőfej motorjára installált olajszivattyú gyakorlatilag az égő müködése során folyamatosan üzemel. Ezen szivattyúk legkisebbje is 24 liter olajat mozgat meg egy óra alatt. Kisebb teljesítményű égők esetében ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a szivattyú a szükséges olajmennyiség 4-17 szeresét tudja szállítani óránként.
Mi lesz a felesleggel?
Egystrangos olajvezeték esetén a szivattyúban lévő szeleprendszer - többletszállításnál - zárja a nyomóágat, viszont a szivattyú továbbra is jár, azaz a szivattyúházban lévő olajat a szivattyún belül keringeti. Tiszta tüzelőolaj, gázolaj esetén ez nem probléma, hiszen nincsenek bennük koptató szennyeződések, fáradtolaj tekintetében viszont a bekerült részecskék nagyon hamar tönkretehetik a szivattyúegységet.
Kétstrangos megoldásnál be kell építeni még egy csővezetéket - a visszatérőágat - a szivattyú és az olajtartály közé. Többletszállításkor a szivattyúban lévő szeleprendszer szintén zárja a nyomóágat és a visszatérőágba tereli az olajat, amely visszafolyva folyamatosan mozgásban tartja a tartályban lévő olajat, felkeverve azt. Ennek következtében a már egyébként leülepedett szennyeződések nagyobb részt juthatnak be a szívóágba, károsítva a szivattyút.

önálló tápszivattyúegység alkalmazásakor a szivattyú csak az aktuális igénynek megfelelő mennyiségű olajat szállítja, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy szemben az égőre szerelt szivattyú 1 órás üzemidejével a tápegység szivattyúja mindössze 5-10 percet jár. Nincs szivattyún és olajellátó rendszeren belüli keringetés.

Az égés hatásfokának növelése.
A tűztérbe hőálló kerámiarostból (hőállósága +1.260 °C) vagy hőálló acélból készült lángcső elhelyezése javasolt, melynek köszönhetően csökken a füstgáz hőmérséklete, nő a CO2 érték és tovább mérséklődik a koromkibocsátás. Vegyestüzelésű kazánoknál a tűztér keramiarostlappal (samottal) történő bélelésével tovább növelhető az égés hatásfoka. Rövid tűzterű kazánoknál (tűztér hosssza kb. 50cm) a hátfalat mindenképpen bélelni szükséges..


Hátfal és a kazánfenék bélelése kerámiarostlappal (samottal) a hatásfok növelése és a hátfal védelme érdekében.

Kerámiarostszövet elhelyezése zsáktűzteres kazánoknál a hátfalon képződő lerakódások elkerülésére.

A kéményről.
A köztudatban kevésbé tudatosult, hogy a fűtés és a kémény egy rendszert képez. A jól megválasztott kémény optimális kiegészítője a fűtőberendezésnek ahhoz, hogy az környezetkímélően és energiatakarékosan működjön. Az optimális kéményrendszer megválasztása esetén több mint 5% energiamegtakarítás érhető el.

Mivel sem a kicsi, sem a nagy kémény nem jó, a kéménynek a tüzelőanyagtól függően pontosan a tüzelőberendezés teljesítményéhez kell igazodnia, melynek meghatározásához kéményméretezési számításokat kell végezni.LETÖLTÉS
Rövidített kezelési útmutató


KAPCSOLAT
Email írása
06 20 373 8131
VIBER
Rólunk ÁSZF Mangone Kft. Telefon: 06 20 373-8131